RPMN: Ročná percentuálna miera nákladov

Mnohí z nás sa ju určite stretli so slovom RPMN. Bolo to minimálne v televíznych reklamách na poskytovanie pôžičiek a podobných úverov, alebo aj v bankách, pri vybavovaní úverov.

Ak zvažujete zriadenie nejaké pôžičky, je RPMN veľmi dôležitou položkou vašej budúcej zmluvy a preto sa oplatí o RPMN niečo vedieť.

RPMN

RPMN je vlastne skratka nasledujúceho spojenia slov: ročná percentuálna miera nákladov. RPMN je číslo, ktoré sa udáva pre vyššiu informovanosť spotrebiteľov. Dáva spotrebiteľovi možnosť lepšie zhodnotiť výhodnosť či naopak nevýhodnosť úveru.

Ako sme povedali, RPMN je číslo. To udáva percentuálny výške peňazí z dluženého obnosu, ktorý musí spotrebiteľ za jeden rok zaplatiť navyše. RPMN je teda percentuálnom súhrnom nákladov na vedenie úveru, teda úroky a ďalšie poplatky súvisiace s čerpaním úveru.

RPMN je povinnosťou zmluvy

V Českej republike je pre spotrebiteľské úvery zákonom určená povinnosť uvádzať RPMN a to do prvého januára 2002. Toto RPMN nielen, že musí byť uvedené v zmluve, ale aj v propagácii ponuky poskytovateľa.

Avšak táto povinnosť neplatí pre všetku ponuku poskytovaných úverov.

Na čo sa nevzťahuje povinnosť uvádzať RPMN?

Zákon neudáva poskytovateľom povinnosť uvádzať RPMN v niekoľkých prípadoch:

Ponúkaný úver je nižšia ako 5 000 Korún.
Ponúkaný úver presahuje sumu 800 000 Korún.
Ďalej tiež u úverov, ktoré sú splatné najneskôr do troch mesiacov.
Ak poskytovateľ úveru nesplnia podmienku o uvedenie RPMN, je úver, ktorý poskytol spotrebiteľovi automaticky úročený diskontnou sadzbou NBS, ktorá bude najčastejšie pre spotrebiteľa výhodnejšie.

Podobnú povinnosť majú aj poskytovatelia v iných štátoch Európskej únie, ktorá vyplýva zo smernice 98/7/ES.

Kde sa dá zistiť o RPMN viac?

Ak chcete vedieť viac o výnimkách z povinnosti udávať RPMN alebo o RPMN celkovo, najpresnejším a najobsažnejší prameňom informácií vám iste bude zákon z 17. augusta 2001 o niektorých podmienkach dojednávania spotrebiteľského úveru ao zmene zákona 64/1986 Zb. ( http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/2001/sb122-01.pdf )

Žádné komentáře:

Okomentovat